Tämä wiki on suljettu, koska viimeisen 60 päivänä ei ole tehty yhtään muokkausta tai lokitoimintoa. Tämä wiki on nyt siis adoptoitavissa (wikin omistaja on mahdollista vaihtaa). Ota tämä wiki käyttöön siirtymällä Miraheze Metan sivulle Requests for adoption ja tee pyyntö. Jos tätä wikiä ei hyväksytä kuuden kuukauden kuluessa, se voidaan poistaa. Huomaa: jos olet tämän wikin byrokraatti, voit siirtyä toimintosivulle Special:ManageWiki ja avata "suljettu" -valintaruudun.

Nousiaisten kirkko

Paikallishistoriawikistä

Nousiaisten kirkko on keskiaikaisperustainen kivikirkko Nousiaisten kunnassa.

Historia

Nousiaisten kivikirkko

Ensimmäinen aikalaislähdemaininta Nousiaisten kirkosta löytyy vuodelta 1232. On kuitenkin huomioitava, että kirkon alueella on sijainnut kalmistoja vuosituhannen alusta ja joitain puukirkkoja 1100-luvulta[1].

Nousiaisten puukirkko toimi piispanistuimena varhaiskeskiajalla, josta se siirrettiin vuonna 1229 Koroisiin. Perimätiedon mukaan piispa Henrik haudattiin kirkon maalle, jonka vuoksi Pyhän Henrikin kultti käsitti Nousiaisten kirkon pyhiinvaelluskohteeksi 1200-luvulla[2].

1400-luvun alkupuolella kirkko laajentui kivikirkoksi Pyhän Henrikin ja Neitsyt Marian kunniaksi. Piispa Tavast lahjoitti Pyhän Henrikin sarkofagin Nousiaisten kirkolle vuonna 1429[3].

Vuonna 1901 arkkitehti Josef Stenbäckin johdolla kivikirkko uusittiin. Stenbäckin johdolla uusittiin sisustus, ikkunat ja Pyhän Henrikin sarkofagi siirrettiin eteläseinää vasten. Kirkko uusittiin jälleen vuosivälillä 1967-1968 Muinaistieteellisen toimikunnan arkkitehtien Heikki Havaksen ja Maija Kairamon suunnitelmien mukaisesti. Tällöin Pyhän Henrikin sarkofagi siirrettiin lattian alta löydetyn kiviperustan kohdalle.[4]

Lähteet

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nousiaisten_kirkko

http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1794

Viitteet

  1. "Nousiaisten kirkko". Viitattu 2020-11-11.
  2. "Nousiaisten kirkko". Viitattu 2020-11-11.
  3. "Nousiaisten kirkko". Viitattu 2020-11-11.
  4. "Nousiaisten kirkko ja kirkkomaisema"Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristot RKY. Museovirasto. Viitattu 2020-11-20.