Tämä wiki on suljettu, koska viimeisen 60 päivänä ei ole tehty yhtään muokkausta tai lokitoimintoa. Tämä wiki on nyt siis adoptoitavissa (wikin omistaja on mahdollista vaihtaa). Ota tämä wiki käyttöön siirtymällä Miraheze Metan sivulle Requests for adoption ja tee pyyntö. Jos tätä wikiä ei hyväksytä kuuden kuukauden kuluessa, se voidaan poistaa. Huomaa: jos olet tämän wikin byrokraatti, voit siirtyä toimintosivulle Special:ManageWiki ja avata "suljettu" -valintaruudun.

Marie Linder

Paikallishistoriawikistä
Marie Linder kuvattuna Zacharias Topeliuksen teoksessa Finlands krönika 1860-1878.
Marie Linder (1840-1870) oli Hyvinkäällä sijaitsevan Kytäjän kartanon omistaja yhdessä puolisonsa Constantin Linderin (1836-1908) kanssa. Hän kannatti yhteiskunnallisia uudistuksia ja kirjoitti salanimellä Stella romaanin Aikamme nainen (En qvinna af vår tid, 1867). [1]

Lähteet

  1. Lahtinen, Anu. "Yksinäinen Stella". 2009. Viitattu 23.11.2020.

Marie Linder Wikipediassa

Marie Linder
Marie Linder.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt8. joulukuuta 1840
Pietari
Kuollut5. maaliskuuta 1870 (29 vuotta)
Helsinki
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Marie Linder (o.s. Musin-Puškin, alk. ven. Мария Мусина-Пушкина; 8. joulukuuta 1840 Pietari5. maaliskuuta 1870 Helsinki) oli Kytäjän kartanon emäntä ja yksi ensimmäisiä suomalaisia naiskirjailijoita.

Elämäkerta

Linderin vanhemmat olivat kreivi Vladimir Musin-Puškin[1] ja hänen suomalaissyntyinen puolisonsa Emelie o.s. Stjernvall. Isänsä puolelta hän oli kaukaista sukua runoilija Aleksandr Puškinille. Äitinsä kuoltua 1845 Marie Linder muutti Suomeen Träskändan kartanoon tätinsä Aurora Karamzinin luo. Hän alkoi harrastaa kirjoittamista jo varhain mutta tämä harrastus jäi syrjään kun hän meni naimisiin 1859 Constantin Linderin (1836–1908) kanssa. Linderit asettuivat asumaan vuonna 1862 Kytäjän kartanoon.

Avioliiton vaikeudet ja yhden lapsen kuolema 1865 saivat Marie Linderin palaamaan takaisin kirjoitusharrastuksensa pariin. Tämän tuloksena syntyi ensin nimimerkillä Stella Vecko-Biblioteket -lehteen kirjoitettuja novelleja ja sitten samalla nimimerkillä romaani En qvinna af vår tid (Aikamme nainen) joka julkaistiin 1867. Romaanin päähenkilö Lucy kamppailee tuon ajan yhteiskunnan naisille asettamia rajoitteita vastaan ja romaanissa kuvataan hänen suhdettaan itsevaltaiseen isäänsä, kihlattunsa Edvardiin, jota Lucy itse pitää vastenmielisenä, sekä rakastettuun Oscariin, jonka kanssa Lucylla on platoninen suhde.

Linder ei julkaissut useampia teoksia, sillä hän kuoli muutama vuosi romaanin ilmestymisen jälkeen virallisen tiedon mukaan kouristuskohtaukseen, mutta mahdollisesti kyseessä saattoi olla itsemurha.

Constantin ja Marie Linderin poika oli kamariherra Hjalmar Linder.

Marie Linder on haudattu Hietaniemen hautausmaalle (vanha puoli) Helsinkiin.

Teokset

Lähteet

Viitteet

Kirjallisuutta

  • Lehto, Katri: Marie Linder, Kytäjän kreivitär. Otava 1985. ISBN 951-1-08596-4
  • Wickman, Maj: Marie Linder: Liv & litteratur. Helsingfors: Omakustanne, 2003. ISBN 952-91-5883-1.

Aiheesta muualla